TRØNDERSOPP

Trøndersopp

Trøndersopp er et firma som leverer Norsk lokalmat. De holder selvsagt til i Leksdal under gården Tjeldrum Nedre. Driverne heter Jørgen og Unni Baumfelder Tiller og er eksperter innen sopp, kjøtt og matlaging. På hjemmesidene deres finnes det mange spennende oppskrifter på sopp.

Produktene de leverer er blant annet:

  • Kongeøsterssopp
  • Fersk shiitakesopp
  • Poppelåkersopp
  • Pattegris
  • Soppgris
  • Shiitakegris
  • Shiitakepølse

og mye mer som kan skaffes etter avtale.

Bildet er utlånt av Trøndersopp med tillatelse av Jørgen Baumfelder.
Bildet er utlånt av Trøndersopp med tillatelse av Jørgen Baumfelder.

Produksjon

Navnet trøndersopp kommer fra deres enorme kunnskap og lidenskap for produksjon av gourmetsopp og den er kvalitetssikret med IK-mat og er Debio godkjent. Trøndersopp driver ellers med gris som de bruker til eget salg, og gris de leverer til Gilde. I tillegg har de kornproduksjon, gress og skog.

I 2011 ble det bygd Nordens eneste fullintegrerte produksjonsanlegg for gourmetsopp. Bygget er på 370 kvadratmeter og har et eget laboratorium for dyrking av ulike soppfamilier med flere dyrkningsrom, ett for vinter, vår og sommer.

Laboratorium

Laboratorium.
Bildet er utlånt av Trøndersopp med tillatelse av Jørgen Baumfelder.
Laboratorium. Bildet er utlånt av Trøndersopp med tillatelse av Jørgen Baumfelder.

Sommerrom

Sommerrom.
Bildet er utlånt av Trøndersopp med tillatelse av Jørgen Baumfelder.
Sommerrom. Bildet er utlånt av Trøndersopp med tillatelse av Jørgen Baumfelder.

Soppen vokser på et underlag kalt substrat bestående av treflis, hvetekli og næringsstoffer som blir sterilisert før det blir tilsatt mycel, som er den vegetative delen hos sopp. Når soppen høstet brukes substratet til grisefôr i tillegg til diefôr, for å få en litt fetere gris. Grisen får ca 10-15 kg substrat daglig.

Soppproduksjon foregår hele året slik at det kan tilbys sopp til alle tider. Soppen blir solgt til dagligvarehandel og restauranter. Soppgrisen er stort sett forbeholdt restauranter.

Prisen på sopp blir litt høyere fordi den må vokse opp på 100% sterile media i motsetning til sjampinjong, portabello og østerssopp og flere. Dette betyr at substratet må steriliseres i fire timer i en autoklav, som er en type trykk-koker.

Før de går inn i laboratoriet må de vaske seg og desinfisere seg, bytte alle klær. Dette foregår under overtrykk i de forskjellige rommene.

Soppen vil inneholde mindre vann enn annen sopp ettersom det tar mye lengre tid å produsere den, ca 3 mnd. Soppen har en mild smak med nyanser av buljong og har en konsistens som kyllingkjøtt.